Hořčík v těhotenství
Hořčík v potravinách
Hořčík (magnesium) jako minerál hraje v lidském těle mimořádně důležitou roli, zejména ve vztahu ke kostní látkové výměně. Je proto velmi důležité nepodceňovat jeho nedostatek. Hořčík dostáváme do těla především potravou. Pro dostatečný a zdravý přísun hořčíku je proto nezbytná správná strava. Naopak nesprávná strava, potraviny ochuzené o vitamíny a minerály, nezdravý životní styl, kouření, konzumace alkoholu a důsledky současného životního stylu civilizace způsobují nedostatek nezbytného hořčíku.
Význam hořčíku v těhotenství
Během těhotenství klesá hladina hořčíku přibližně o 10 % a nejnižších hodnot dosahuje mezi 24. a 30. týdnem těhotenství. Spotřeba hořčíku se během těhotenství zvyšuje, protože růst plodu zvyšuje potřebu hořčíku, který plod využívá pro stavbu orgánů, tvorbu kostí a vývoj centrální nervové soustavy. Současně se zvyšuje vylučování hořčíku ledvinami matky, což může nedostatek hořčíku ještě prohloubit. Důsledkem takového nedostatku hořčíku může být zvýšené riziko potratu, předčasného porodu (dysfunkce děložního hrdla matky, předčasný odtok plodové vody), placentární insuficience a hypotrofie plodu, rozvoj gestózy u matky a zvýšené riziko astmatu a ekzému u novorozenců. Nedostatek hořčíku je také spojován nejen s předčasným porodem, ale také s častým a mnoha ženám dobře známým zvýšeným výskytem křečí v nohou během těhotenství, a v extrémních případech může dokonce vést k trvalému poškození nenarozeného dítěte.*
Účinné vstřebávání hořčíku díky kyselině orotové
Pokud se rozhodneme doplňovat hořčík, je velmi důležité, aby to bylo efektivní. Aby se hořčík nejen dostal do našeho těla, ale také aby se snadno vstřebal a účinně působil, potřebuje dobrý nosič. Jedním z nejlepších nosičů hořčíku je kyselina orotová. Kyselina orotová se přirozeně vyskytuje například v mléce, a proto je považována za ideální nosič, který pomáhá hořčíku účinně se dostat do těla. Mezi další pozitivní účinky kyseliny orotové patří zpomalení stárnutí, zlepšení paměti a snížení úzkosti. Je tedy skutečně vhodným doplňkem a zároveň přírodním nosičem hořčíku.
* Zdroj: MUDr. Erik Dosedla, MUDr. Andrea Grendelová, Hořčík v porodnictví.